Bekijk de inzendingen!

Van digitale ambacht tot productie

Dagelijks werken de ingenieurs van ABT aan theoretische uitdagingen. Door een klant zijn we uitgedaagd om een complex gevormd houten kunstwerk technisch te ontwerpen tot aan file-to-factory CNC-productie door Timmerfabriek Visser. Om meer te leren over deze digitale uitwisseling zijn we samen het experiment aangegaan in onze eigen achtertuin. En met succes!

Van digitale ambacht tot productie

Welk initiatief heb je genomen om digitaal samen te werken met jouw partner(s) in de gebouwde omgeving?

Door een klant zijn we uitgedaagd om een complex gevormd houten kunstwerk technisch te ontwerpen tot aan file-to-factory CNC-productie door Timmerfabriek Visser. Om meer te leren over deze digitale uitwisseling zijn we samen het experiment aangegaan in onze eigen achtertuin. Hiervoor hebben we een 1:2-variant ontworpen in hetzelfde concept, met hetzelfde parametrische model. Het Larikshout is lokaal geoogst door Staatsbosbeheer. En onze kennis over duurzame innovatieve betonmengels hebben we ingezet door samen met Bruil een betonmengsel te ontwerpen met 50% minder CO2-impact.
Door teamwork, digitale en praktische ambacht is de ABT Kroon gerealiseerd en is de ABT-tuin letterlijk een proeftuin.

Waarom is je initiatief een succes voor mens en organisatie? Wat levert het concreet op?

Dagelijks werken de ingenieurs van ABT aan theoretische uitdagingen. Deze kans om zelf iets te bouwen wilden we niet laten schieten. Want juist door zelf te bouwen krijg je direct feedback of het ontwerp goed is. Samen met Bruil is in een ochtend de poer gestort. En na de file-to-factory CNC-productie is door een team van collega’s in vier avonden de 3D-puzzel gemaakt! Het was fantastisch om de perfect gefreesde houten elementen samen te brengen tot een 3,5 meter hoge kroon. Meer dan veertig collega’s hebben een bijdrage geleverd, en de samenwerking met Bruil en Visser was erg goed!

Wat kunnen andere professionals uit de gebouwde omgeving van jouw verhaal leren?

De ontwikkelingen in computational design en digitale fabricage gaan hard. Echter moeten we niet vergeten dat de realisatie in de praktijk het einddoel blijft. Het ontwerp maakt zo impact door mensen te dienen, verbinden en verbazen. Door dit ontwerp zelf te bouwen konden we de kennis en innovatie op een enthousiaste manier delen met onze collega’s en de partners van Bruil en Visser. Digitale uitwisseling moeten we blijven testen met real-life experimenten. Dus laten we als ingenieurs niet vergeten af en toe de handen uit de mouwen te steken. Het creëert letterlijk en figuurlijk verbindingen, tussen materialen en mensen.

Waar ben je het meest trots op?

We zijn het meest trots op de samenwerking en innovatie die dit project teweeg gebracht heeft. Het parametrische model is van spectaculaire klasse waarbij iedere schroef is voorbedacht en berekend. De samenwerking met Visser heeft geleid tot perfect gevormde houten elementen die met de hand niet maakbaar waren. Met Bruil is een gedurfde stap in de richting van duurzamer beton gezet, iets wat echt nodig is. En het lokale Larikshout van Staatsbosbeheer heeft zal de komende jaren schitteren in de tuin van ABT. Het kunstwerk is een eyecatcher waar de liefde voor techniek van vijftig mensen in zit!

Stem op Van digitale ambacht tot productie

Vind jij dat deze inzending een plek in de finale verdient? Breng dan hier je stem uit!

 

Let op: je kunt maar één stem uitbrengen.

 

Tip: Wil je op 16 oktober mee bepalen wie van de finalisten met de DigiDare Award 2024 mag gaan strijken? Meld je dan aan gratis voor de digiGO D-Day in Bussum en stem live mee tijdens de finale!