Inzendingen 2022

Vergunningcheck
Stel je voor: je bent een projectontwikkelaar en je kan jouw nieuw te bouwen gebouw direct verbinden met de werkelijkheid van de digitale stad. Met één druk op de knop ziet een ontwikkelende en toetsende partij wat de toekomstige werkelijkheid doet met de omgeving.
Data controle portal
Samen met TenneT en aannemer Qirion heeft BIM Connected een Informatie Leveringsspecificatie (ILS) opgesteld voor BIM-dataleveringen. Deze is in de praktijk getest en bijgewerkt.

BIM-opleidingsplan
Zolang de meerwaarde van digitale samenwerking niet wordt ervaren, wordt het nooit een succes. Digitalisering gaat niet alleen om het vastleggen van informatie, maar vooral om het kunnen werken met die digitale informatie. Bouwwerk Informatie Management is een middel waar collega’s in het werkveld van kunnen profiteren. En dat laten we iedereen ervaren met het Bim-opleidingsplan.

Linked Data contracten opstellen
Eisenbibliotheken zijn een eerste stap om van documentgebaseerd werken naar een datagedreven manier van werken te komen. Dit is de basis voor hoge digitale ambities zoals Digital Twin, AI, Predictive Maintenance. Semmtech maakt deze digitale ketensamenwerking mogelijk.

Minibim
Door de doelen van de project- en conceptontwikkelaars in het voortraject te analyseren en te vertalen naar toetsbare BIM-mijlpalen, kan het gebouwmodel eerder worden gebruikt.

DUTO BIM-modellen
Duurzame Toegankelijkheidsciteria (DUTO) specifiek voor BIM-modellen vormen een concrete stap om digitale duurzaamheid van ruimtelijke data te borgen.

Deurenstaat in IFC
Een datagedreven oplossing voor een analoog probleem: gegevens over deur en toebehoren werden eerst uitgeschreven en gekopieerd. Nu wisselen we deze direct digitaal uit via IFC.

Van digitale ambacht tot productie
Dagelijks werken de ingenieurs van ABT aan theoretische uitdagingen. Door een klant zijn we uitgedaagd om een complex gevormd houten kunstwerk technisch te ontwerpen tot aan file-to-factory CNC-productie door Timmerfabriek Visser. Om meer te leren over deze digitale uitwisseling zijn we samen het experiment aangegaan in onze eigen achtertuin. En met succes!

VR-Veiligheid
Heijmans heeft VR-trainingen ontwikkeld voor veiliger werken op de bouwplaats.

BIM op de Bouwplaats
Geen tekeningen meer, maar taakgerichte informatie, just-in-time, gericht op hogere kwaliteit en snelheid.
Online omgeving voor vastgoedbeheer
Samen met Avenue Real Estate BV hebben wij een online omgeving opgezet voor het beheer van al hun panden, aanvragen en zoekopdrachten.

Hybride Bouwen is de Toekomst!
OpenSpace is een online platform waarmee we een gebouw of bouwplaats continu op eenvoudige wijze 3D en virtueel in beeld hebben.
Technologie voor veiligere toekomst
Een slimme software tool geeft leveranciers via hun tablet of smartphone bij het binnengaan van een pand inzicht in de geldende veiligheidseisen.

Samen digitaal
Door ideeën bijeen te brengen en te vertalen naar een gezamenlijke toepassing ontstaat er een standaard die breed inzetbaar is.

Twinning the Future
Het integraal ontwerp-platform (De Hub) biedt het ontwerpteam een interactief dashboard om al overleggend tot een optimaal gebalanceerd en haalbaar ontwerp te komen.
Digitale ondersteuning project bespaart tijd
De gemeente Rotterdam maakt voor buitenruimteprojecten gebruik van digitale ondersteuning bij de analyse van de bestaande omgeving. System engineer en modelleur kunnen zo over informatie uit 9 thema's beschikken.

Je klantcontact goed geregeld
S1MONE is een communicatietool voor digitale klantenservice. Als je de melder van een serviceverzoek de juiste vragen stelt, bouw je een compleet digitaal dossier op waar alle betrokkenen profijt van hebben.

BIM-model verrijken met specificaties
CAD & Company brengt de wereld van modelleren en specificeren samen, door het verrijken van IFC met data uit BIM-modellen.

Synchroniseren renovatieplanner app en kyp
2nd skin verduurzaamt bestaande woningen in Hoogvliet. Door slimme koppeling van applicaties blijven bewoners op de hoogte van de voortgang.

Van tekstuele naar digitale eis
Gemeente Rotterdam heeft samen met CROW een werkwijze ontwikkeld die zorgt voor het beter doorgeven van de eisen vanuit Assetmanagement, naar de voorbereiding van GWW-projecten.

Een digitaal platform voor ketenpartners
Nooit meer onduidelijkheid over de beschikbare informatie voor de eigenaar, installateur, paneelbouwer, onderhoudspartij en leverancier. Het digitaal platform van Schneider Electric voorkomt veel discussie over de meest recente versie van documentatie en bevordert de samenwerking in de keten.

Digitaal meldsysteem rioolonderhoud
Door de inzet van een geo-portaal hebben onderhoudsploegen live inzicht in alle beschikbare informatie over het rioolstelsel.

3D Amsterdam-Utrecht
Gemeentes Amsterdam en Utrecht ontwikkelen samen een online platform waarop je je eigen 3D-omgeving kan opbouwen en voorzien van eigen data en diverse functionaliteiten. Je hoeft geen expert te zijn om er mee te werken: de instap om met 3D en Digital Twins aan de gang te gaan is daardoor zeer laagdrempelig.

Insmart platform voor monteurs
Er is een enorm tekort aan monteurs. Met de digitale oplossing van Insmart kan een installatiebedrijf met zijn huidige team van monteurs tot twee keer zoveel klanten helpen. Dit levert een enorme efficiëntie op.

Moeiteloos samenwerken volgens ISO19650
RHDHV heeft één gemeenschappelijk samenwerkingsplatform ingericht, waarop zij informatie, zowel geografisch als niet-geografisch op een gestructureerde toegankelijke manier verzamelen, beheersen en ontsluiten.

Co-creatie loont!
Het succes van elk digitaliseringsinitiatief valt of staat met de mate waarin de functionaliteiten aansluiten op de werkwijzen van zoveel mogelijk partijen in de sector. Door proactief hulpvragen de wereld in te sturen en onze online presence te vergroten, zijn we binnen ons project in mei 2022 de grens van 120 (!) meedenkers gepasseerd. En als wij meer dan 100 mensen uit de gebouwde omgeving bij elkaar kunnen brengen voor een digitaliseringsproject, dan kun jij dat ook!

Interactief materiaalpaspoort HS-station
Volker-ES werkt met de klant samen in een interactieve materialenpaspoort dashboard en gebruikt de inzichten om samen te komen tot meer duurzame en circulaire keuzes.

UOB 2.0: voor iedereen
De installatiesector heeft sector-breed het initiatief genomen om UOB 1.0 door te ontwikkelen naar UOB 2.0. Het belangrijkste doel is om de installatie- en bouwsector digitaal met elkaar te verbinden en data-gedreven processen ook met bouwproducten mogelijk te maken. Met UOB 2.0 zorgen we ervoor dat iedere organisatie de transitie kan maken naar het gebruik van de UOB zonder in te leveren op de gebruikelijke methodiek van 3D modelleren.

Makkelijk instructies en fouten vastleggen
Met de app Ed Controls verloopt de communicatie op de bouwplaats tussen uitvoerder en onderaannemer soepel. De uitvoerder maakt een ticket aan; de onderaannemer ontvangt dit, voert het werk uit, en meldt het ticket af.

BIM in = BIM out = procesbeheersing
Eindgebruikers nemen deel in het BIM-proces; voorheen werd de keten-samenwerking bij de verkoopfase doorbroken. Wij hebben de keten sluitend gemaakt door de koper het BIM-model direct te laten aansturen!

BIM met Augmented Reality opent werelden!
Hoe zet je BIM in op de bouwplaats zelf, zodat je daadwerkelijk ziet wat er gebouwd moet worden? Voor de realisatie van het Accelator-gebouw combineerde BAM hiervoor BIM 360 met Augmented Reality.

Slimme gebouwen die voor jou werken
bGrid heeft de smart backbone geleverd voor een aantal gebouwen: Matrix One en NextDelft.

IGO: jouw geodata-wizard!
ICTU en Kadaster hebben een slimme tool voor het combineren van geodata ontwikkeld. Met de integrale gebruiksoplossing (IGO) is vrijwel alle geodata makkelijk, integraal en in samenhang beschikbaar als fundament voor ruimtelijke keuzes voor de leefomgeving.

Digitale bouwketen
We hebben stakeholders en digitale tools verbonden, om het ontwikkel- en realisatietraject van betaalbare woningen te versnellen. Zo wordt het proces versneld met 50% reductie van de ontwikkeltijd.

Gebouwen slimmer en duurzamer maken
Deerns heeft een product ontwikkeld om de slimheid van een gebouw in kaart te brengen, waarbij rekening wordt gehouden met alle aspecten van dat gebouw.

BIM toegankelijk maken voor Europa
The Horizon2020 project BIM-SPEED aims to take 'BIM for renovation' to a deep renovation level for energy saving, and to accelerate the market uptake across the EU.

Nooit meer sleutels uitgeven of innemen
Voor de 2000 short stay studentenwoningen van Lieven de Key in Amsterdam zijn we vorig jaar gestart met het digitaliseren van de toegang. Iedere student kan zijn of haar kamer binnen met de mobiele telefoon.

Eerste BIM-aanbesteding ibDH op de markt
Het Ingenieursbureau van de gemeente Den Haag heeft opdrachtgevers en eigen organisatie meegenomen in de aanbesteding van het project Piet Heinplein met een BIM-model.
Smart City, Small World
GloBLD is een online kennisplatform voor de ruimtelijke leefomgeving waarin GIS en BIM gecombineerd worden. Dit initiatief verleidt de bouw niet alleen tot integrale samenwerking in de bouwketen, maar ook met haar omgeving.

Laagdrempelige Digitale Participatie
Smarticipatie is een expert op het gebied van digitale publieksparticipatie. Onze methode helpt opdrachtgever, opdrachtnemer én gebruiker van de leefomgeving door inzet van toegankelijke, visuele en locatiegebonden tools. Hierdoor worden betere plannen sneller gerealiseerd en tegen minder kosten.

Geo-portaal asfaltonderhoud Epe
Asfalt schouwen is een stuk gemakkelijker geworden dankzij een geo-portaal dat op de iPad kan worden benaderd. Zo worden data locatiegebonden ingewonnen en weergegeven.

Digitaliseren onderhoudstrategie Gooi & Omstreken
Brink heeft samen met woningcorporatie Het Gooi en Omstreken, Handzz en InspectieteamNL het onderhouds- en begrotingsproces voor woningen gedigitaliseerd. Woningen worden voortaan geïnventariseerd met beeldherkenning en AI.

ISO 19650 Community | Samen BIM’men maakt iedereen sterker!
Door beter samen te werken en kennis te delen rond de ISO 19650 willen we bijdragen aan een versnelling van digitalisering in de gehele bouwbranche.

Ontwerpdatagebruik in realisatie
De gemeente Rotterdam probeert met slimme data-uitwisseling met de ketenpartners ontwerpinformatie te benutten in de uitvoeringfase.

Bouwstofwijzer
Wat is de impact van bouwstof op de omgeving? Dat hebben we achterhaald via een proef, samen met opdrachtgevers, aannemers, slopers en burgers.
Inzendingen 2021

SBB Ontwikkelen en Bouwen

Bimpact, Buro de Haan, RcPanels
Gemeente Rotterdam

Koninklijke Hibin

Vink Bouw

Rensa Family Company

Gebiedsmanagers
Gemeente Rotterdam
TiQiT / Way2Web Software

Heijmans / Neanex

White Lioness Technologies

Gebiedsmanagers

Stichting RIONED

Spotr.ai

Martens beton b.v.

Lammerts Engineering / GeoBimExperts

PCA

Witteveen+Bos

Witteveen+Bos en Saint Gobain Weber Beamix

Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus
