Inzendingen 2024

BIM met het MKB

BIM met het MKB (Gemeente Utrecht)

Het BIM-proces van je eigen organisatie stroomlijnen volgens ISO 19650 is één ding. Maar hoe neem je een projectpartner mee die nog niet zover is? Bij Gemeente Utrecht werken we bij voorkeur met lokale MKB-bedrijven, ook als die nog weinig BIM-ervaring hebben. De aanbesteding gebeurt op basis van een BIM-model. Daarna krijgt de aannemer actieve ondersteuning bij het inrichten van zijn BIM-proces. Daar worden uiteindelijk beide partijen beter van.
De digitale showroom vóór installateurs!

De digitale showroom vóór installateurs! (UHUW)

Met de uitbreiding 'koperskeuze elektra' in het platform Uw Huis Uw Wensen kunnen kopers nu ook het volledige elektraplan voor de gehele woning samenstellen.
Transformeer eisen naar een kennisgraaf

Transformeer eisen naar een kennisgraaf (Kweri BV)

Eisen die vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar zijn, oftewel FAIR, kunnen organisaties veel tijd en middelen besparen. Met onze SPEC ontologie kun je de eisen in tekst representeren als Linked Data. Daarmee zijn we een initiatief gestart met LIACS, CROW en Ketenstandaard om eisen in het Nederlands te transformeren naar een kennisgraaf en te visualiseren.
Open-source bsDD toolkit: BIM modellen verrijken

Open-source bsDD toolkit: BIM modellen verrijken (DigiBase)

Een open source toolkit van plugins voor de buildingSMART Data Dictionary (bSDD) zorgt voor een gebruiksvriendelijke, automatische en consistente toepassing van standaarden zoals NL-SfB, IFC en ILS O&E. Dit vermindert fouten en bevordert uniformiteit, wat de nauwkeurigheid van BIM-modellen verhoogt. VolkerWessels' DigiBase en Heijmans hebben deze toolkit ontwikkeld samen met buildingSMART International, Ketenstandaard Bouw en Techniek, ILS Ontwerp & Engineering, Semmtech en digiGO.nu.
BIM in haven Rotterdam met unieke change aanpak

BIM in haven Rotterdam met unieke change aanpak (Port of Rotterdam)

BIM is een nieuwe manier van werken. Dat vraagt om een veranderaanpak met de laatste wetenschappelijke inzichten. Die veranderaanpak hebben we bij Port of Rotterdam ontwikkeld en toegepast samen met The Change Studio.
Van traditioneel slopen naar circulair oogsten

Van traditioneel slopen naar circulair oogsten (Dusseldorp ISM)

Wij hebben een tool gebouwd om vrijkomende materialen bij het slopen van gebouwen in kaart te brengen en via een API op Insert marktplaats te publiceren. Inventarisatie is laagdrempelig en gebeurt met een mobiele app. Vervolgens wordt de data vanaf de desktop in een webapplicatie verrijkt en wordt de optimale hergebruikstrategie bepaald.
Slimme as-built data inwinning

Slimme as-built data inwinning (Siers Infraconsult)

Met de energietransitie in volle gang worden in Nederland straten frequent opengebroken voor de aanleg van nieuwe kabels. Wij hebben een innovatieve aanpak ontwikkeld, waarbij monteurs data direct in de sleuf kunnen registreren zonder tussenkomst van landmeters. Dit vernieuwde proces van as-built registratie bespaart tijd en verhoogt de nauwkeurigheid, waardoor het traditionele aanlegproces wordt geoptimaliseerd.
Assetinformatiesysteem op basis van Linked Data

Assetinformatiesysteem op basis van Linked Data (Gemeente Utrecht)

Gemeente Utrecht heeft samen met Wistor (BIM-Connected en Building Bits) en iAsset (Visma) een assetinformatiesysteem (AIS) ontwikkeld, waarin assets al vanaf de ontwerpfase worden vastgelegd en gedurende de levenscyclus worden bijgehouden op basis van Linked Data. Door het Linked Data-platform is het mogelijk om meerdere informatiestandaarden parallel te gebruiken zonder dat hierbij informatieverlies optreedt.
BAM Digitale Bouwstenen

BAM Digitale Bouwstenen (BAM)

BAM Digitale Bouwstenen is een collectie van (digitale) mogelijkheden, verankerd in een simpel kaartenoverzicht. Elke kaart beschrijft een digitale toepassing voor de praktijk. Hiermee kunnen de diverse onderdelen van BAM eenvoudig kennis delen. Onze medewerkers, (project)teams & partners weten wat er mogelijk is en waar ze hun voordeel mee kunnen doen. Projecten vertrekken zo op een gestructureerde en eenduidige manier.
Dike Resilience Suite: de kracht van transparantie

Dike Resilience Suite: de kracht van transparantie (Royal HaskoningDHV)

De Dike Resilience Suite is een verzameling van tools die aan elkaar gekoppeld zijn om het digitaal ontwerpen van dijkversterkingen te faciliteren. Transparantie staat centraal, we laten zien wat we doen, welke keuzes we maken en welke parameters we hanteren. Alles is navolgbaar waardoor het makkelijker is om nieuwe data te verwerken of om het ontwerp aan te passen. In het systeem kunnen onze klanten en/of partners meekijken. We passen dit bijvoorbeeld toe in het project Meanderende Maas (met Waterschap Aa en Maas en Boskalis) en in het project Lith-Bokhoven (met Waterschap Aa en Maas en Witteveen+Bos).
DigiCampus GWW – Slim, digitaal, samen

DigiCampus GWW – Slim, digitaal, samen

Een praktijkgericht, regionaal (Zuid-Holland) samenwerkingsplatform in de GWW/infra om beter, sneller en leuker te kunnen digitaliseren.
Voortaan...zijn we een echte digitale keten

Voortaan...zijn we een echte digitale keten (Voortaan)

Voortaan is een nieuw digitaal platform waarmee we de woningbouw extreem versnellen, foutloos en betaalbaar maken en van hoge kwaliteit: van gebiedsontwikkeling tot in de fabriek. Iedereen die mee wil doen kan aansluiten: niemand wordt uitgesloten, ook niet als er andere technologie wordt gebruikt. Voortaan is ook een samenwerkingsverband waarin de bouwketen financieel kan participeren - delen is vermenigvuldigen.
DigiCampusGWW en IT

GWW kan digitaal transformeren met BusinessITScan (DigiCampusGWW en IT's Teamwork)

DigiCampusGWW en IT's Teamwork hebben het SAAS-platform BusinessITScan.nl geschikt geschikt gemaakt voor de GWW.
Gestandaardiseerde IT-inrichting bouwcombinaties

Gestandaardiseerde IT-inrichting bouwcombinaties (TBI)

Samen met Bouwend Nederland, Heijmans, BAM, Dura Vermeer, VolkerWessels, Van Oord en Microsoft heeft TBI een gezamenlijke digitale omgeving gecreëerd, waarbij alle ketenpartners toegang hebben tot een centraal platform dat communicatie, real-time documentbewerking en projectbeheer stroomlijnt.  
BENG prestatie-eisenmodellen voor de bouwketen

BENG prestatie-eisenmodellen voor de bouwketen (Nieman Raadgevende Ingenieurs)

Het opstellen van een BENG-berekening is arbeidsintensief, vanwege het vereiste “uittrekwerk” van oppervlakten en vraagt om veel expertise op het gebied van bouwfysica en installatietechniek. Momenteel is het niet mogelijk om direct vanuit IFC-modellen een BENG-berekening te maken. Daarom heeft Nieman Raadgevende Ingenieurs een innovatieve oplossing ontwikkeld, waarmee de BENG-berekening sneller, efficiënter en nauwkeuriger uitgevoerd wordt.
Stadsmuur restaureren met QR-codes en BIM

Stadsmuur restaureren met QR-codes en BIM (Koninklijke Woudenberg)

Door de complexiteit van het project is digitalisering een must. We zochten een manier om beter overzicht te krijgen in de locatie, status en voortgang van elk van de 2500 (!) stenen van dit project.
CADblanche BrickDesigner

CADblanche BrickDesigner (CADblanche)

Correcte gevalideerde data in een BIM genereren met alle gegevens voor bijvoorbeeld gerobotiseerde productie kan alleen met geautomatiseerde engineering software. Een menselijke modelleur maakt immers fouten. Voor bakstenen en/of -strips was dit voorheen onmogelijk vanwege onvoldoende consistente data en modelgrootte. Met de BrickDesigner brengen we alle voordelen van optimale automation samen en is het gerealiseerde BIM ook echt wat je in realiteit kunt verwachten.
Facility Management en Digital Twin

Facility Management en Digital Twin (BIM4ALL)

De regionale onderwijsinstelling ROC van Twente heeft meerdere locaties in haar bezit/beheer. Zij hebben als doel gesteld haar vastgoedportefeuille in data en geometrisch (simplistisch en complexe) gestuurde 3D-modellen te plaatsen om zo uiteindelijk facilitair in controle te zijn. Vanuit deze visie hebben wij het ROC op strategisch t/m operationeel vlak begeleid. We hebben een totaal pakket aangeboden van advies, inrichting van een DMS/CDE-omgeving, scannen, modelleren, en koppelen met een FMIS.
Digital Compliance Twin

Digital Compliance Twin (TBQ, TNO, NEN, OSIDevice, Kijk op Veiligheid)

De Digital Compliant Twin maakt het mogelijk om op afstand een brandmeldinstallatie uit te lezen. Daarnaast ontsluit deze digital twin de relevante NEN-normen en is er een koppeling gemaakt met het brandrisicomodel van TNO.
Hoe je meubilair beheert in FMIS en Autodesk Revit

Hoe je meubilair beheert in FMIS en Autodesk Revit (FMHaaglanden)

FMH beheert inrichtingstekeningen. Meubilair was aanwezig op tekening én in het meubelmanagementsysteem in Facilitor. VDNDP zette voor FMH twee gebouwen in BIM en hielp met opzetten van FM toepassingen van ons FM-BIM. In de nieuwe situatie mocht er één bron en één single source of truth zijn.
Datagedreven woningverduurzaming corporatiesector

Datagedreven woningverduurzaming corporatiesector (Nijver)

Woningcorporaties staan voor de grote opgave om hun vastgoed te verduurzamen en toe te werken naar een CO2-neutraal woningbezit in 2050. Met Nijver sturen wij aan op digitalisering, automatisering en datasturing. Openbare data en kengetallen uit de vastgoedverduurzamingindustrie worden gekoppeld in een gebruiksvriendelijke platformomgeving. Dit leidt tot veel meer efficiency bij woningverduurzaming binnen corporatievastgoed.
Integratie projectkeukens van SIMAR in Revit

Integratie projectkeukens van SIMAR in Revit (Brainworkz Building Engineers en Gennu)

Samen met Gennu ontwikkelde Brainworkz Building Engineers een woonconfigurator, met daarin een keukenmodule die de samenwerking tussen keukenshowroom, bouwbedrijf en woonconsument optimaliseert.
Virtual Factory

Virtual Factory (Dura Vermeer Bouw en Vastgoed)

Door onze woningconcepten te vertalen naar enen en nullen, verkennen we de grenzen van digitalisering. We praten in universele taal met iedere fabriek óf machine: datagedreven én file-to-factory. Door eerst digitaal te bouwen krijgen we inzicht in materiaalgebruik, kosten, transport én milieu-impact. Zó garanderen we betaalbaarheid, flexibiliteit én kwaliteit – volledig conceptueel gebouwd.
Afbouwmaterialen op maat door digitalisering

Afbouwmaterialen op maat door digitalisering (Saint-Gobain Solutions)

Bij de afbouw van binnenwanden en plafonds ontstaat relatief veel restafval op de bouwplaats door het snijverlies van gipsplaten. Samen met de ketenpartners (aannemers, afbouwbedrijven en gespecialiseerde afbouwhandelaren) hebben we het bestelproces gedigitaliseerd. Nu kunnen we gipsplaten vanaf de fabriek exact op maat aanleveren op de bouwplaats. Het snijverlies tijdens de productie recyclen we direct weer in onze fabriek.