Bekijk de inzendingen

Duurzaamheidsconfigurator

Duurzaamheidsconfigurator

De Duurzaamheidsconfigurator van Hercuton geeft al in de kavelstudiefase inzicht in de CO2-uitstoot (Paris Proof indicator), MPG-score en de kosten van het bouwwerk. Duurzaamheidskeuzes kunnen met deze innovatieve tool, op basis van harde data, voor voren worden gehaald.

Welk initiatief heb je genomen om digitaal samen te werken met jouw partner(s) in de gebouwde omgeving?

Met onze Duurzaamheidsconfigurator wordt het voor klanten en ons commercieel team gemakkelijker om betere duurzame beslissingen te nemen. Keuzemomenten halen we naar voren en verrassingen worden voorkomen.  

Deze tool geeft in de kavelstudiefase al inzicht in de CO2-uitstoot (Paris Proof indicator), MPG-score en de kosten van het bouwwerk. Daarnaast is bij elke keuze meteen inzichtelijk welke materialen er worden toegepast én geeft de configurator aan of het gekozen ontwerp voldoet aan subsidievoorwaarden. Op deze manier kunnen we de klant nog beter adviseren, op basis van harde data. 

Het gebruik van data van projecten uit het (recente) verleden geeft ons inzicht in de toekomst. We durven kengetallen te gebruiken op basis van data uit BIM-modellen en ERP-data voor de kosten.  

Dat doen we door materialen met een MPG- en CO2-indicatie op te slaan in een database die gekoppeld is aan de configurator. De indicaties zetten we op basis van het gekozen ontwerp om in hoeveelheden en daarmee berekenen we met een marge van 10-15% de werkelijke duurzaamheidsambities in de kavelstudiefase. 

Waarom is je initiatief een succes voor mens en organisatie? Wat levert het concreet op?

Het initiatief zorgt voor een efficiënte start van het ontwerpproces en bespaart daardoor tijd en geld. De klant kan een goed onderbouwde duurzame keuze maken zonder eerst een compleet ontwerp uit te werken. Kortom, het geeft inzicht in duurzaamheidskeuzes en de financiële mogelijkheden hiervan in een vroeg stadium voor zowel de klant als ons team. Duurzame keuzes kun je tenslotte niet vroeg genoeg maken. 

Wat kunnen andere professionals uit de gebouwde omgeving van jouw verhaal leren?

De meeste impact op de gebouwde omgeving wordt in een vroeg stadium van het bouwproces gemaakt. Het moment waarop de klant nog brede keuzes kan maken. Zet juist in die fase in op innovatieve en duurzame oplossingen. Door al vroeg inzicht te creëren kun je betere keuzes maken en voorkom je verrassingen in een later stadium. 

Waar ben je het meest trots op?

Het team! Het ontwikkelen van dit soort tools is teamwork. Zonder een goed team sta je nergens, samen bereik je alles. Daarnaast is het super om te zien dat de tool omarmd wordt in de organisatie en dat collega’s direct enthousiast zijn om deze te gaan gebruiken. Dat geeft ons team een extra motivatieboost!  

En natuurlijk zijn we trots dat de tool helpt bij het verwezenlijken van de duurzaamheidsambities van Hercuton en zo bijdraagt aan een duurzamere toekomst.