Bekijk de inzendingen!

DuraVermeer OpenSpace

DuraVermeer OpenSpace

OpenSpace is een online platform waarmee we een gebouw of bouwplaats continu op eenvoudige wijze 3D en virtueel in beeld hebben.

Welk initiatief heb je genomen om digitaal samen te werken met jouw partner(s) in de gebouwde omgeving?

Wie maakt er nu geen gebruik van Google Street view?! Deze handige app vormde de inspiratie voor ons OpenSpace platform: een online platform waarmee we een gebouw of bouwplaats continu op eenvoudige wijze 3D en virtueel in beeld hebben. De ontwikkeling van OpenSpace begon letterlijk bij onze digitaal manager Gert-Jan Ditsel aan de keukentafel en is nu al een mooi succes: met trots kunnen we zeggen dat OpenSpace inmiddels wordt gebruikt op een aantal bouwplaatsen van Dura Vermeer.

Waarom is je initiatief een succes voor mens en organisatie? Wat levert het concreet op?

Met OpenSpace brengen we de bouwplaats snel in beeld voor bouwpartners en collega’s elders en kunnen we de voortgang van het werk monitoren. Ook hebben we visueel bewijs paraat voor het Bouwdossier, in het kader van de Wet op Kwaliteitsborging (WKB). Bovendien besparen we op reistijden doordat niet iedereen fysiek aanwezig hoeft te zijn, en maken we geen onnodige foto’s. En ook na de bouw blijkt virtueel zicht houden op je gebouw of bouwplaats waardevol: tijdens het onderhoud en toekomstige renovaties kun je informatie die je hebt vastgelegd via OpenSpace opvoeren als As-Built input voor de communicatie.

Wat kunnen andere professionals uit de gebouwde omgeving van jouw verhaal leren?

Uit deze samenwerking leerden we hoe digitalisering

  • Je werk makkelijker maakt (én leuker)!
  • Kan helpen bij het verzamelen van de juiste Bewijslast (WKB of aansprakelijkheid)
  • Kan bijdragen aan het creëren van een ‘tijdmachine’ voor je project
  • Kan zorgen voor transparantie richting partners, opdrachtgevers en/of kopers
  • De verzekering kan zijn, waar je doorheen kunt lopen!
  • Ervoor kan zorgen dat je niet altijd en overal (meer) fysiek aanwezig hoeft te zijn.

Waar ben je het meest trots op?

Recent was onze uitvoerder geveld door Corona. Met het OpenSpace platform kon hij toch goed volgen waar wij mee bezig waren, en kon hij aan -en bijsturen waar nodig. Dit was zonder deze technologie nooit mogelijk geweest. Daarnaast is de kwaliteitsborging eenvoudiger uit te voeren. Bovendien is dit veel handiger dan een serie foto’s maken. Dat is vaak geen probleem, maar dan moet je deze nog archiveren op datum en locatie en terugvinden. En vervolgens komt je erachter dat je net niet die foto hebt, die je nodig hebt.

Kortom, OpenSpace biedt technologie die de mens en de organisatie echt helpt om te focussen op het belangrijkste: op tijd en binnen budget opleveren!