Bekijk de inzendingen

Datastelsel Verduurzaming Utiliteit

Datastelsel Verduurzaming Utiliteit

Naar aanleiding van een afspraak uit het Klimaatakkoord hebben RVO en Platform Duurzame Huisvesting de handen ineengeslagen en een systeem neergezet dat datagedreven verduurzaming bevordert.

Welk initiatief heb je genomen om digitaal samen te werken met jouw partner(s) in de gebouwde omgeving?

Naar aanleiding van een afspraak uit het Klimaatakkoord hebben RVO en Platform Duurzame Huisvesting de handen ineengeslagen. We hebben een systeem neergezet waarmee bedrijven in vertrouwen gebouwdata kunnen uitwisselen en tevens inzicht krijgen in hun verbruik per vierkante meter. 

Het innovatieve aan het project is dat zowel de identificatie als authenticatie en autorisatie van partijen is geregeld in het systeem conform de overheidseisen en wel op een state-of-the-art manier. Daarnaast worden twee databronnen gecombineerd zodat inzicht wordt verkregen in het verbruik per vierkante meter. 

Waarom is je initiatief een succes voor mens en organisatie? Wat levert het concreet op?

Het ontworpen datastelsel bevordert de data gedreven verduurzaming en biedt zowel bedrijven als overheden de mogelijkheid om hun inzicht te verbeteren in hun gebouwenportefeuille en ook die informatie te delen met bedrijven die hun kunnen helpen met de verduurzaming. Meten is tenslotte weten: Datastelsel Verduurzaming Utiliteit (DVU) biedt handelingsperspectief. 

Wat kunnen andere professionals uit de gebouwde omgeving van jouw verhaal leren?

Ze kunnen zich aansluiten als deelnemer in het datastelsel en in de positie van aanbieder of vrager leren data en inzicht beter te benutten. Daarnaast kan DVU een blauwdruk opleveren voor partijen hoe je een datastelsel relatief snel kan opzetten op een agile manier in een complexe omgeving. 

Waar ben je het meest trots op?

Dat we ondanks de complexe overheidsregels een werkend datastelsel hebben neergezet dat partijen gaat helpen bij de verduurzaming van hun gebouwen en bijdraagt aan een energietransitie die nu nog te traag verloopt. DVU is nu technisch al live, maar eind september wordt de applicatie pas toegankelijk voor een bredere kring van bedrijven.