Bekijk de inzendingen!

Datagedreven GWW-werk

Datagedreven GWW-werk

De gemeente Rotterdam probeert met slimme data-uitwisseling met de ketenpartners ontwerpinformatie te benutten in de uitvoeringfase.

Welk initiatief heb je genomen om digitaal samen te werken met jouw partner(s) in de gebouwde omgeving?

De gemeente Rotterdam probeert met slimme data-uitwisseling met de ketenpartners ontwerpinformatie te benutten in de uitvoeringfase. Zo wordt de riolering BIM-gemodelleerd en als open standaardformaat (GML/Orox) uitgewisseld met de opdrachtnemer die deze data verrijkt met de As-built datagegevens. De geografische dataset met informatie is direct gekoppeld aan de juiste objecten en gebaseerd op standaarden als de GWSW en de IMBOR. Door dit te doen sluit de gecreëerde informatie aan op de behoefte van de toekomstige beheerder. De Landxml uit ditzelfde model van de gemeente wordt in de uitvoering gebruikt in de kraan. We gebruiken ontwerpinformatie hiermee meervoudig.

Waarom is je initiatief een succes voor mens en organisatie? Wat levert het concreet op?

Het ingenieursbureau, opdrachtnemer en beheerder werken in dezelfde datastructuur van het aan te leggen en te beheren riool. Dit resulteert in dat er meer data hergebruikt kan worden, dat er minder vertaalslagen zijn (zoals naar PDF/2d), en dataoverdracht soepeler verloopt. Deze data verrijkt de standaard 2d-revisie. Het revisietekenwerk, ten behoeve van toetsingen, wordt gecreëerd uit de data en hoeft dus niet handmatig te worden opgezet. Vervolgstap is te onderzoeken hoe het toetsingsproces bij de oplevering naar beheer daarop beter aan kan sluiten.

Wat kunnen andere professionals uit de gebouwde omgeving van jouw verhaal leren?

Door samen te werken met de opdrachtnemer kan men ontwikkelingen op het gebied van dataoverdracht te versnellen. Het creëert kansen om binnen de uitvoering van een project te ontdekken waar partners tegenaan lopen op het gebied van het inmeten, verwerken en terugleveren van Ontwerp en As-built data in open standaarden. Het leert ook hoe we slim (her) gebruik kunnen maken van data en daarmee de uitvoering en oplevering efficiënter kunnen maken.

Waar ben je het meest trots op?

Wij zijn trots dat het project een bijdrage levert aan de Digitale Stad en Datagedreven werken. De data die we generen, gebruiken we op veel meer manieren en veel efficiënter. Door de samenwerking op te zoeken helpen we de digitale ontwikkelingen te versnellen. En slimmere dataoverdracht gaat ervoor zorgen dat we minder fouten maken.