Schrijf je in
Bekijk de inzendingen!

Contextanalyse

Contextanalyse

De gemeente Rotterdam maakt voor buitenruimteprojecten gebruik van digitale ondersteuning bij de analyse van de bestaande omgeving. System engineer en modelleur kunnen zo over informatie uit 9 thema's beschikken.

Welk initiatief heb je genomen om digitaal samen te werken met jouw partner(s) in de gebouwde omgeving?

De gemeente Rotterdam voert haar projecten uit met system engineering en BIM. Een project start met het goed analyseren van de bestaande omgeving, waarin het probleem zich bevindt. De contextanalyse. De gemeente heeft heel veel basis (GIS)informatie beschikbaar, verspreid in meerdere databases. Met deze tool wordt in 9 thema’s de informatie opgehaald voor de system engineer en modelleur. Daarnaast voegen we met een script extra data toe die nodig is voor het generen van een 3D-model van de bestaande situatie. Begrip voegen we toe door het leggen van betekenisvolle koppelingen naar datasets van derden.

Waarom is je initiatief een succes voor mens en organisatie? Wat levert het concreet op?

In de initiatieffase van een buitenruimteproject hoeft een professional niet naar data-bronnen te zoeken en er wordt geen thema vergeten. Het systeem doet het werk. De 3D-modelleur gebruikt deze data gelijk voor het basismodel van de bestaande situatie. De informatie wordt optimaal benut en men reduceert het maken van fouten bij het overnemen van data. Daarnaast scheelt het inzetten van de analysetool tijd. We vergroten het omgevingsbewustzijn van projectteams doordat zij data ontvangen waar ze eerst geen weet van hadden. Data betekenisvol duiden in de contextanalyse leidt tot kansen voor samenwerking en kunstmatige intelligentie in de toekomst.

Wat kunnen andere professionals uit de gebouwde omgeving van jouw verhaal leren?

Slim gebruik van aanwezige data helpt bij het analyseren van je projectdata. Door digitale ondersteuning van het proces aan het begin van het project wordt tijd bespaart en kan het project efficiƫnt worden gestart in het system engineering proces met een set gestructureerde data. Het 3D-model van de bestaande situatie is op een eenduidige manier opgebouwd op basis van de beschikbare data.
Op basis van basisregistraties, beheerinformatie en scripts kunnen we collega’s in het buitenruimteproces ondersteunen en werk besparen.

Waar ben je het meest trots op?

  • Dat de gebruiker zelf het proces kan starten zonder expert op data-gebied te zijn.
  • De ingebouwde logica in het script, waarmee de data betekenis krijgt.
  • De data die we generen eenvoudig kan worden gebruikt om snel inzicht te geven in de bestaande omgeving via een BIM-model.