Bekijk de inzendingen van 2023

CAD@GIS verenigt

CAD@GIS verenigt

Het Noord-Hollandse duingebied is een bijzondere strandopgang rijker. Het project heeft draagvlak gecreëerd voor een slimme verbinding tussen CAD en GIS. Hierdoor konden derde partijen en omwonende eenvoudig meekijken met het hele proces – mede dankzij de inzet van open source applicaties en open standaarden.

Welk initiatief heb je genomen om digitaal samen te werken met jouw partner(s) in de gebouwde omgeving?

Het Noord-Hollandse duingebied is een bijzondere strandopgang rijker. Het project heeft draagvlak gecreëerd voor een slimme verbinding tussen CAD en GIS. Hierdoor konden derde partijen en omwonenden eenvoudig meekijken met het hele proces.

Dit alles bereikten we door de inzet van open source applicaties, open standaarden en samenwerking. We betrokken belanghebbenden in het project van ontwerp tot ingebruikname, resulterend in een beter bereikbaar strand voor bewoners, toeristen en hulpdiensten. Een geslaagde discipline overstijgende samenwerking.

Niet het technische CAD-ontwerp, maar de heldere visualisaties in GIS waren cruciaal in de samenwerking en bij het krijgen van draagvlak en betrokkenheid. Voor deze visualisaties converteerden we de CAD-modellen naar geo-gerefereerde 3D data op de kaart.

Met dit gestroomlijnde proces konden de CAD-ontwerpen overgezet worden naar een online web-GIS. Iedereen kijkt direct naar dezelfde digitale kaart in dezelfde omgeving. Daarom kunnen alle belanghebbenden gedurende het gehele project de volledige ontwikkeling volgen.

De volgende innovatieve stap is de inzet van een unieke en krachtige conversietool, die in één keer de stap maakt van CAD naar GIS.

Waarom is je initiatief een succes voor mens en organisatie? Wat levert het concreet op?

Disclipline overstijgende samenwerking

  • Deze nieuwe samenwerkingsvorm toont dat alle acht partners én alle externe organisaties én omwonenden echt meedoen. Iedereen kijkt van begin tot eind naar één actueel ontwerp op één digitale kaart. Dit vanuit een voor iedereen eenvoudig toegankelijke web-GIS. Samenwerking wordt daarmee breder en draagvlak in de omgeving een stuk eenvoudiger.

Efficiëntie en werkplezier

  • Voor alle professionals die met 2D- of 3D data werken en iedereen die hierbij mee wil kijken, levert deze samenwerkingsvorm meer efficiëntie en werkplezier op. Niet langer handmatige uitwisseling via exchange bestanden en andere nutteloze tijdverspilling, maar effectief partnerschap.

Wat kunnen andere professionals uit de gebouwde omgeving van jouw verhaal leren?

  • Niemand kan het echte totaalconcept alleen maken en dus is een samensmelting van expertises de juiste oplossing.
  • Als je CAD en GIS samenbrengt kun je iedereen binnen en buiten de organisatie op een visuele manier naar dezelfde digitale omgeving laten kijken. Projectinformatie ziet men letterlijk op een voor iedereen herkenbare kaart. Daarmee geef je iedereen hetzelfde beeld van begin tot aan de gebruiksfase.
  • Door een vendor-lock te voorkomen creëer je extra openheid en transparantie en wordt het nog toegankelijker voor meer partners.

Waar ben je het meest trots op?

Dat de mensen van team Geo-informatie en Geodesie van de gemeente eindelijk het gevoel hebben dat ze een waardevolle rol hebben gespeeld bij de realisatie van dit project.

Iedereen (opdrachtgever, aannemer, beheerder, externe organisaties en omwonenden) kijkt door onze aanpak terug op een geslaagd project. De toegepaste 3D-visualisatie en de Projecten op de Kaart App kregen zelfs een prominente plek in de afsluitende projectfilm.

GIM, Gotoproject en GeoBIMexperts maken nu de volgende stap. Hierdoor kan het succesverhaal goed schaalbaar ingezet worden bij volgende projecten. Dit zal, naast de efficiëntievoordelen, ook zorgen voor veel blije, gewaardeerde en trotse gezichten.