Bekijk de inzendingen!

BIM-automatisering in brandbeveiligingsindustrie

BIM-automatisering in brandbeveiligingsindustrie

AF Systems (een fabrikant van passieve brandbeveiligingsproducten) ontwikkelde samen met Fixcenter en Nestoya een hoogtechnologische softwareoplossing waarmee hun producten automatisch in een BIM-model kunnen worden geplaatst.

Welk initiatief heb je genomen om digitaal samen te werken met jouw partner(s) in de gebouwde omgeving?

AF Systems, een fabrikant van passieve brandbeveiligingsproducten, ontwikkelde een softwareoplossing waarmee hun producten automatisch in een BIM-model kunnen worden geplaatst, rekening houdend met alle productspecificaties en installatie-instructies. 

De oplossing analyseert de meta-data van het BIM-model en zoekt real-time naar een match in de database van oplossingen. Als er een overeenkomst wordt gevonden, past de plug-in de digitale objecten aan, aan de exacte geometrie die in het project wordt weergegeven en voegt de objecten in om clashdetectie te voorkomen. Als er meerdere overeenkomsten worden gevonden, geeft de plug-in prioriteit aan oplossingen volgens de voorkeuren van de gebruiker. 

In deze video lichten de betrokkenen van AF Systems, Fixcenter en Nestoya uit hun oplossing een bijdrage levert in de BIM-keten.

Waarom is je initiatief een succes voor mens en organisatie? Wat levert het concreet op?

  • Snelheid: 1 maand manueel werk is teruggebracht naar een paar minuten.
  • Nauwkeurigheid: menselijke fouten behoren tot het verleden. In de context van brandveiligheid kan het niveau van installatiedetails die de plug-in levert het verschil uitmaken tussen een werkende en een niet werkende oplossing.
  • Clashdetectie: de ontwikkelde software signaleert automatisch conflicten.
  • Economisch: enorme kostreductie dankzij tijdsbesparing en nauwkeurige materiaalraming.
  • Onderhoud: de volledigheid van de informatie ondersteunt inspectie en onderhoud.
  • Up-to-date: als de bouwplaats na 2 jaar van start gaat, kan de software alle producten opnieuw bekijken en worden de meest recente gegevens opnieuw in het model opgenomen. 

Wat kunnen andere professionals uit de gebouwde omgeving van jouw verhaal leren?

Technologie kan het paradigma van complexe problemen veranderen, waardoor behoeften die tot voor kort als compromissen werden beschouwd, met elkaar in overeenstemming kunnen worden gebracht.

In de bouw is er altijd spanning tussen snelheid en nauwkeurigheid. De mogelijkheid om computerkracht als bondgenoot te gebruiken helpt ons om tegelijkertijd in beide richtingen vooruit te komen. 

De brandbeveiligingsindustrie kent een zeer lage standaardisatie. Nationale codes verschillen aanzienlijk binnen Europa en BIM-softwarebedrijven hebben geen specifieke modules ontwikkeld. In deze gevallen hebben professionals uit de branche de kans om met nieuwe ideeën te komen. 

Waar ben je het meest trots op?

We zijn erg trots op dat we hebben gewerkt aan een innovatief project op een gebied dat een enorme impact kan hebben op de brandveiligheid in gebouwen in de praktijk.

Ook zijn er binnen het BIM-verhaal heel wat uitdagingen en grijze zones waarvoor we een betrouwbaar antwoord moesten formuleren. De samenwerking en expertises uit de verschillende sectoren heeft geleid tot een mooi en hoogtechnologische oplossing.