Bekijk de inzendingen!

Archief inzendingen

De DigiDare Award werd in 2019 gelanceerd. Je kunt alle inzendingen hier bekijken, bijvoorbeeld als je wat inspiratie nodig hebt voor je eigen inschrijving.

Inzendingen 2024

Van traditioneel slopen naar circulair oogsten

Van traditioneel slopen naar circulair oogsten (Dusseldorp ISM)

Wij hebben een tool gebouwd om vrijkomende materialen bij het slopen van gebouwen in kaart te brengen en via een API op Insert marktplaats te publiceren. Inventarisatie is laagdrempelig en gebeurt met een mobiele app. Vervolgens wordt de data vanaf de desktop in een webapplicatie verrijkt en wordt de optimale hergebruikstrategie bepaald.
Transformeer eisen naar een kennisgraaf

Transformeer eisen naar een kennisgraaf (Kweri BV)

Eisen die vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar zijn, oftewel FAIR, kunnen organisaties veel tijd en middelen besparen. Met onze SPEC ontologie kun je de eisen in tekst representeren als Linked Data. Daarmee zijn we een initiatief gestart met LIACS, CROW en Ketenstandaard om eisen in het Nederlands te transformeren naar een kennisgraaf en te visualiseren.
BIM met het MKB

BIM met het MKB (Gemeente Utrecht)

Het BIM-proces van je eigen organisatie stroomlijnen volgens ISO 19650 is één ding. Maar hoe neem je een projectpartner mee die nog niet zover is? Bij Gemeente Utrecht werken we bij voorkeur met lokale MKB-bedrijven, ook als die nog weinig BIM-ervaring hebben. De aanbesteding gebeurt op basis van een BIM-model. Daarna krijgt de aannemer actieve ondersteuning bij het inrichten van zijn BIM-proces. Daar worden uiteindelijk beide partijen beter van.
Open source bSDD toolkit: BIM-modellen verrijken

Open source bSDD toolkit: BIM-modellen verrijken (DigiBase)

Een open source toolkit van plugins voor de buildingSMART Data Dictionary (bSDD) zorgt voor een gebruiksvriendelijke, automatische en consistente toepassing van standaarden zoals NL-SfB, IFC en ILS O&E. Dit vermindert fouten en bevordert uniformiteit, wat de nauwkeurigheid van BIM-modellen verhoogt. VolkerWessels' DigiBase en Heijmans hebben deze toolkit ontwikkeld samen met buildingSMART International, Ketenstandaard Bouw en Techniek, ILS Ontwerp & Engineering, Semmtech en digiGO.nu.
BAM Digitale Bouwstenen

BAM Digitale Bouwstenen (BAM)

BAM Digitale Bouwstenen is een collectie van (digitale) mogelijkheden, verankerd in een simpel kaartenoverzicht. Elke kaart beschrijft een digitale toepassing voor de praktijk. Hiermee kunnen de diverse onderdelen van BAM eenvoudig kennis delen. Onze medewerkers, (project)teams & partners weten wat er mogelijk is en waar ze hun voordeel mee kunnen doen. Projecten vertrekken zo op een gestructureerde en eenduidige manier.
BIM in haven Rotterdam met unieke change aanpak

BIM in haven Rotterdam met unieke change aanpak (Port of Rotterdam)

BIM is een nieuwe manier van werken. Dat vraagt om een veranderaanpak met de laatste wetenschappelijke inzichten. Die veranderaanpak hebben we bij Port of Rotterdam ontwikkeld en toegepast samen met The Change Studio.
Dike Resilience Suite: de kracht van transparantie

Dike Resilience Suite: de kracht van transparantie (Royal HaskoningDHV)

De Dike Resilience Suite is een verzameling van tools die aan elkaar gekoppeld zijn om het digitaal ontwerpen van dijkversterkingen te faciliteren. Transparantie staat centraal, we laten zien wat we doen, welke keuzes we maken en welke parameters we hanteren. Alles is navolgbaar waardoor het makkelijker is om nieuwe data te verwerken of om het ontwerp aan te passen. In het systeem kunnen onze klanten en/of partners meekijken. We passen dit bijvoorbeeld toe in het project Meanderende Maas (met Waterschap Aa en Maas en Boskalis) en in het project Lith-Bokhoven (met Waterschap Aa en Maas en Witteveen+Bos).
Slimme as-built data inwinning

Slimme as-built data inwinning (Siers Infraconsult)

Met de energietransitie in volle gang worden in Nederland straten frequent opengebroken voor de aanleg van nieuwe kabels. Wij hebben een innovatieve aanpak ontwikkeld, waarbij monteurs data direct in de sleuf kunnen registreren zonder tussenkomst van landmeters. Dit vernieuwde proces van as-built registratie bespaart tijd en verhoogt de nauwkeurigheid, waardoor het traditionele aanlegproces wordt geoptimaliseerd.
Assetinformatiesysteem op basis van Linked Data

Assetinformatiesysteem op basis van Linked Data (Gemeente Utrecht)

Gemeente Utrecht heeft samen met Wistor (BIM-Connected en Building Bits) en iAsset (Visma) een assetinformatiesysteem (AIS) ontwikkeld, waarin assets al vanaf de ontwerpfase worden vastgelegd en gedurende de levenscyclus worden bijgehouden op basis van Linked Data. Door het Linked Data-platform is het mogelijk om meerdere informatiestandaarden parallel te gebruiken zonder dat hierbij informatieverlies optreedt.
De digitale showroom vóór installateurs!

De digitale showroom vóór installateurs! (UHUW)

Met de uitbreiding 'koperskeuze elektra' in het platform Uw Huis Uw Wensen kunnen kopers nu ook het volledige elektraplan voor de gehele woning samenstellen.
CADblanche BrickDesigner

CADblanche BrickDesigner (CADblanche)

Correcte gevalideerde data in een BIM genereren met alle gegevens voor bijvoorbeeld gerobotiseerde productie kan alleen met geautomatiseerde engineering software. Een menselijke modelleur maakt immers fouten. Voor bakstenen en/of -strips was dit voorheen onmogelijk vanwege onvoldoende consistente data en modelgrootte. Met de BrickDesigner brengen we alle voordelen van optimale automation samen en is het gerealiseerde BIM ook echt wat je in realiteit kunt verwachten.
Digital Compliance Twin

Digital Compliance Twin (TBQ, TNO, NEN, OSIDevice, Kijk op Veiligheid)

De Digital Compliant Twin maakt het mogelijk om op afstand een brandmeldinstallatie uit te lezen. Daarnaast ontsluit deze digital twin de relevante NEN-normen en is er een koppeling gemaakt met het brandrisicomodel van TNO.
Datagedreven woningverduurzaming corporatiesector

Datagedreven woningverduurzaming corporatiesector (Nijver)

Woningcorporaties staan voor de grote opgave om hun vastgoed te verduurzamen en toe te werken naar een CO2-neutraal woningbezit in 2050. Met Nijver sturen wij aan op digitalisering, automatisering en datasturing. Openbare data en kengetallen uit de vastgoedverduurzamingindustrie worden gekoppeld in een gebruiksvriendelijke platformomgeving. Dit leidt tot veel meer efficiency bij woningverduurzaming binnen corporatievastgoed.
DigiCampusGWW en IT

GWW kan digitaal transformeren met BusinessITScan (DigiCampusGWW en IT's Teamwork)

DigiCampusGWW en IT's Teamwork hebben het SAAS-platform BusinessITScan.nl geschikt geschikt gemaakt voor de GWW.
Virtual Factory

Virtual Factory (Dura Vermeer Bouw en Vastgoed)

Door onze woningconcepten te vertalen naar enen en nullen, verkennen we de grenzen van digitalisering. We praten in universele taal met iedere fabriek óf machine: datagedreven én file-to-factory. Door eerst digitaal te bouwen krijgen we inzicht in materiaalgebruik, kosten, transport én milieu-impact. Zó garanderen we betaalbaarheid, flexibiliteit én kwaliteit – volledig conceptueel gebouwd.
Stadsmuur restaureren met QR-codes en BIM

Stadsmuur restaureren met QR-codes en BIM (Koninklijke Woudenberg)

Door de complexiteit van het project is digitalisering een must. We zochten een manier om beter overzicht te krijgen in de locatie, status en voortgang van elk van de 2500 (!) stenen van dit project.
Hoe je meubilair beheert in FMIS en Autodesk Revit

Hoe je meubilair beheert in FMIS en Autodesk Revit (FMHaaglanden)

FMH beheert inrichtingstekeningen. Meubilair was aanwezig op tekening én in het meubelmanagementsysteem in Facilitor. VDNDP zette voor FMH twee gebouwen in BIM en hielp met opzetten van FM toepassingen van ons FM-BIM. In de nieuwe situatie mocht er één bron en één single source of truth zijn.
BENG prestatie-eisenmodellen voor de bouwketen

BENG prestatie-eisenmodellen voor de bouwketen (Nieman Raadgevende Ingenieurs)

Het opstellen van een BENG-berekening is arbeidsintensief, vanwege het vereiste “uittrekwerk” van oppervlakten en vraagt om veel expertise op het gebied van bouwfysica en installatietechniek. Momenteel is het niet mogelijk om direct vanuit IFC-modellen een BENG-berekening te maken. Daarom heeft Nieman Raadgevende Ingenieurs een innovatieve oplossing ontwikkeld, waarmee de BENG-berekening sneller, efficiënter en nauwkeuriger uitgevoerd wordt.
Integratie projectkeukens van SIMAR in Revit

Integratie projectkeukens van SIMAR in Revit (Brainworkz Building Engineers en Gennu)

Samen met Gennu ontwikkelde Brainworkz Building Engineers een woonconfigurator, met daarin een keukenmodule die de samenwerking tussen keukenshowroom, bouwbedrijf en woonconsument optimaliseert.
DigiCampus GWW – Slim, digitaal, samen

DigiCampus GWW – Slim, digitaal, samen

Een praktijkgericht, regionaal (Zuid-Holland) samenwerkingsplatform in de GWW/infra om beter, sneller en leuker te kunnen digitaliseren.
Gestandaardiseerde IT-inrichting bouwcombinaties

Gestandaardiseerde IT-inrichting bouwcombinaties (TBI)

Samen met Bouwend Nederland, Heijmans, BAM, Dura Vermeer, VolkerWessels, Van Oord en Microsoft heeft TBI een gezamenlijke digitale omgeving gecreëerd, waarbij alle ketenpartners toegang hebben tot een centraal platform dat communicatie, real-time documentbewerking en projectbeheer stroomlijnt.  
Afbouwmaterialen op maat door digitalisering

Afbouwmaterialen op maat door digitalisering (Saint-Gobain Solutions)

Bij de afbouw van binnenwanden en plafonds ontstaat relatief veel restafval op de bouwplaats door het snijverlies van gipsplaten. Samen met de ketenpartners (aannemers, afbouwbedrijven en gespecialiseerde afbouwhandelaren) hebben we het bestelproces gedigitaliseerd. Nu kunnen we gipsplaten vanaf de fabriek exact op maat aanleveren op de bouwplaats. Het snijverlies tijdens de productie recyclen we direct weer in onze fabriek.
Voortaan...zijn we een echte digitale keten

Voortaan...zijn we een echte digitale keten (Voortaan)

Voortaan is een nieuw digitaal platform waarmee we de woningbouw extreem versnellen, foutloos en betaalbaar maken en van hoge kwaliteit: van gebiedsontwikkeling tot in de fabriek. Iedereen die mee wil doen kan aansluiten: niemand wordt uitgesloten, ook niet als er andere technologie wordt gebruikt. Voortaan is ook een samenwerkingsverband waarin de bouwketen financieel kan participeren - delen is vermenigvuldigen.
Facility Management en Digital Twin

Facility Management en Digital Twin (BIM4ALL)

De regionale onderwijsinstelling ROC van Twente heeft meerdere locaties in haar bezit/beheer. Zij hebben als doel gesteld haar vastgoedportefeuille in data en geometrisch (simplistisch en complexe) gestuurde 3D-modellen te plaatsen om zo uiteindelijk facilitair in controle te zijn. Vanuit deze visie hebben wij het ROC op strategisch t/m operationeel vlak begeleid. We hebben een totaal pakket aangeboden van advies, inrichting van een DMS/CDE-omgeving, scannen, modelleren, en koppelen met een FMIS.

Inzendingen 2023

Packhunt: digitale oplossingen voor de bouw op één marktplaats

Packhunt: digitale oplossingen voor de bouw op één marktplaats

Packhunt is de allereerste marktplaats gericht op digitale oplossingen voor de bouw. Je vindt er software, producten, data en (digitale) diensten – voor computational designers, architecten, ingenieursbureaus, aannemers en ontwikkelaars. Het platform helpt de bouwindustrie versneld te digitaliseren.
BIM-PROVESY: De weg naar duurzaam asfalt

BIM-PROVESY: De weg naar duurzaam asfalt

Rijkswaterstaat GPO werkt samen met Ordina, BuildingBits en WISTOR aan een centraal systeem op basis van Linked Data voor het opvragen van gedetailleerde weggegevens. Het idee komt voort uit een initiatief van asfaltexperts om data uit projecten van rijkswegen centraal te verzamelen en samenhang op te bouwen.
Slim advies met ‘BIM’: Bouwfysisch Informatie Management

Slim advies met ‘BIM’: Bouwfysisch Informatie Management

Voor nieuwbouwproject The Qube Noord in Amsterdam leverde LBP|SIGHT als eerste ingenieursbureau akoestische, bouwfysische en brandveiligheidsadviezen direct in het BIM-model van de architect en de constructeur.
AI BIM Chatbot

Een BIM Chatbot aangedreven door AI

De BIM-afdeling van het Erasmus MC heeft een chatbot op basis van kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeld om collega’s te ondersteunen bij het gebruik van BIM. De chatbot blijkt 80% van de vragen te kunnen beantwoorden.
BuurtWarmteWijzer

BuurtWarmteWijzer

TheEarlybirds heeft, samen met Ediso, Vonc Communicatie en TNO, de BuurtWarmteWijzer ontwikkeld: een app die bewoners helpt om voor henzelf én voor hun wijk de best-passende, duurzame warmteoplossing te kiezen.
De Vergunningentool

De Vergunningentool

Bij alle transities en ambities in de gebouwde omgeving maakt de vergunningverlening het verschil tussen een ‘go’ of ‘no go’. Digitale productontwikkelaars en vergunningsspecialisten van Witteveen+Bos hebben hun krachten gebundeld om de aanvrager met behulp van digitale innovatie te helpen bij het vergunningenmanagement.
Duurzaamheidsmonitor

Duurzaamheidsmonitor

Eind 2023 presenteert Cirkelstad Het Nieuwe Normaal als nieuwe ‘norm’ voor circulaire prestaties in de gebouwde omgeving. Om deze norm inzichtelijk te maken ontwikkelden BIMWYSE samen met haar partners een datatool die uitgangspunten en ambities in alle fases van het bouwproces monitort en visualiseert.
NEN2767&IMBOR in samenhang bruikbaar

NEN2767&IMBOR in samenhang bruikbaar

Beheerders in de infrastructuursector moeten digitaal samenwerken, maar de gebruikte standaarden, zoals NEN2767-4 en IMBOR, sluiten niet goed op elkaar aan. CROW en NEN hebben samen een generieke oplossing ontwikkeld die niet alleen voor NEN2767 en IMBOR geldt, maar ook voor andere standaarden.
Omgevingschecker: datagedreven quickscan bouwplannen

Omgevingschecker: datagedreven quickscan bouwplannen

Kurtosis en Apto Architects ontwikkelen samen de Omgevingschecker: een quickscan die de werelden en expertises van ontwikkelaars, gemeenten en architecten samenbrengt in een data-applicatie, die het mogelijk maakt om geautomatiseerd een integraal beeld te vormen van bouwplannen.
Modelbuilder voor herstel Prinses Margriettunnel

Modelbuilder voor herstel Prinses Margriettunnel

VolkerWessels’ ondernemingen Van Hattum en Blankevoort en Volker Staal en Funderingen werken samen aan het herstel van de Prinses Margriettunnel. Met behulp van de Modelbuilder hebben zij het doorrekenen van de moten teruggebracht van 6 weken naar 6 dagen per moot.
1-OntwikkelHub

1-OntwikkelHub

Verschillende afdelingen binnen Heijmans Infra hebben samen de 1-OntwikkelHub ontwikkeld – een tool waarmee alle projectleden op een intuïtieve manier alle projectsystemen en -informatie weten te vinden via één kaart van het projectgebied.
Beetle Bot plug-in: inzicht realtime bouwkosten

Beetle Bot plug-in: inzicht realtime bouwkosten

Met de Beetle Bot plug-in van Elephant en IGG Bouweconomie kunnen architecten, ontwikkelaars, aannemers en gemeentes gebouwen en gebieden ontwerpen en ontwikkelen, terwijl de bouwkosten automatisch berekend en inzichtelijk gemaakt worden.
Switch ON!

Switch ON!

SPIE is begin 2022 gestart met een bewustwordingscampagne digitalisering: Switch ON. Doel: medewerkers wijzen op het belang om bij te blijven bij alle digitale ontwikkelingen en diegenen voor wie het allemaal te snel gaat helpen om digitaal vaardiger te worden.
Minigim: 3D digitalisering Gebiedsontwikkeling

Minigim: 3D digitalisering Gebiedsontwikkeling

VORM zet zich samen met haar partners in om gebiedsontwikkeling verder te digitaliseren en te standaardiseren. De samenwerking is een belangrijke, eerste stap om tot een protocol, een omgevingsanalyse checklijst en eventueel modelleertemplates te komen wat tot uiteindelijk tot een ‘minigim’ zal leiden.
CAD@GIS verenigt

CAD@GIS verenigt

Het Noord-Hollandse duingebied is een bijzondere strandopgang rijker. Het project heeft draagvlak gecreëerd voor een slimme verbinding tussen CAD en GIS. Hierdoor konden derde partijen en omwonende eenvoudig meekijken met het hele proces – mede dankzij de inzet van open source applicaties en open standaarden.
FUTURE BUILD HUBS

FUTURE BUILD HUBS

Collaborall en Witteveen+Bos hebben samen een Gemeenschappelijke Data Omgeving (ANT DGO) ontwikkeld waarmee projectpartners onafhankelijk van hun digitale volwassenheid en beschikbare (software) tools in staat gesteld worden om eenvoudig digitaal gestructureerd informatie uit te wisselen.
OpenSpace: Google Street View voor de bouw

OpenSpace: Google Street View voor de bouw

Met OpenSpace leg je je bouwproject visueel vast op een Google Street View-achtige manier. Bevestig een 360°-camera aan je veiligheidshelm (of drone) en de rest gaat bijna vanzelf terwijl je over de bouwplaats loopt.
MJOP generen uit BIM

MJOP generen uit BIM

BIM-Connected en Berghege hebben er samen verzorgd dat er digitaal samengewerkt kan worden over verschillende bouwfases heen. Ze hebben de ontwerp- en bouwfase verbonden aan de beheer- en onderhoudsfase. Hierbij zijn de BIM-modellen de basis voor het opstellen van meerjarenonderhoudsplanningen (MJOP’s).
UOB gaat (data)gedreven door met UOB 2.0

UOB gaat (data)gedreven door met UOB 2.0

De installatiesector heeft sectorbreed het initiatief genomen om UOB 1.0 door te ontwikkelen naar UOB 2.0. Deze stap is een belangrijke ‘enabler’ om de installatie en bouwsectoren digitaal te verbinden en datagedreven processen ook met bouwproducten mogelijk te maken.
Verduurzamingsroutekaart bestaande bouw

Verduurzamingsroutekaart bestaande bouw

Verduurzaming van bestaande gebouwen is vaak duur en het proces zit vol uitdagingen. PIMStudio overwint deze obstakels door snelle, objectieve simulatie van verduurzamingsmaatregelen op één platform en deelt haar oplossingen met ketenpartners om verduurzaming te versnellen.
Automation Wizard voor BIM-ontwerpautomatisering

Automation Wizard voor BIM-ontwerpautomatisering

ENECA heeft een crossfunctionele BIM-automatiseringsoplossing ontwikkeld. De Automation Wizard maakt de informatieoverdracht efficiënter, verbetert het samenwerkingsproces tussen BIM-teams, verhoogt de kwaliteit van het BIM-project en verkort de ontwerptijd.
Digital Twin voor Woningcorporaties, Infra & Smartcity

Digital Twin voor Woningcorporaties, Infra & Smartcity

Samen met Lycens, Cloudiadata, Universiteit Twente, Aedes en AVENTO GROUP heeft Twintopics een digitaal platform opgezet voor woningcorporaties, smart-cities & ondergrondse infra partijen. TwinSpot biedt alle partners een single point of truth voor GEO-BIM informatie.
Snel en accuraat 3D-data verzamelen met LiDAR TO GO

Snel en accuraat 3D-data verzamelen met LiDAR TO GO

The People Group heeft in samenwerking met haar opdrachtgevers een oplossing ontwikkeld om (gegraven) projecten tijdens of na de uitvoering eenvoudig, snel en betrouwbaar in kaart te brengen. De app analyseert de verzamelde data en haalt er waardevolle informatie uit voor uitvoeringsvoortgang, kwaliteitsborging en materiaalstaten.
Innovatief projectplanning automatiseren

Innovatief projectplanning automatiseren

Masters in Process en Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers hebben in dit project samen software ontwikkeld die Takkenkamp per vestiging actueel inzicht geeft in onderhanden werken.
Gebouwpaspoort = Vastgoedpaspoort + Materialenpaspoort

Gebouwpaspoort = Vastgoedpaspoort + Materialenpaspoort

VORM werkt samen met Prest, Bouwinvest en woningcorporaties aan een duurzaam antwoord op hun digitaliseringsbehoefte, namelijk het Digitale Gebouwpaspoort. In het project omarmen ze bestaande Nederlandse 3D (BIM) standaarden om een gedeeld antwoord te formuleren.
Parametrische haalbaarheidstoets

Parametrische haalbaarheidstoets

Royal HaskoningDHV heeft samen met het Rijksvastgoedbedrijf een parametrisch coördinatiemodel opgezet van de eerste ontwerpschetsen voor een nieuw Rijkskantoor in Den Haag. Het model is gekoppeld aan rekenmodules die elke ontwerpvariant razendsnel doorrekenen. Aan de hand van prestatie-indicatoren kan het ontwerpteam daarop geïnformeerde ontwerpbeslissingen nemen.
Handige RAW Keuringsplan app (conform WKB)

Handige RAW Keuringsplan app (conform WKB)

Bakker&Spees en Arcadis hebben samen een handige Keuringsplan tool voor aannemers en opdrachtgevers ontwikkeld om de kwaliteit en volledigheid van het keuringsplan te verbeteren én de opgave van de WKB aan te kunnen.
BIM basiscursus voor duurzame (gebieds)ontwikkeling en beheer

BIM basiscursus voor duurzame (gebieds)ontwikkeling en beheer

BuurtBoost heeft, samen met LUXS en Prest, de kennis die zij hebben vergaard tijdens hun projecten gebundeld in een BIM basiscursus voor duurzame gebiedsontwikkeling en beheer. Het doel? Vergroten van kennis over digitalisering en ketenintegratie tussen verschillende afdelingen binnen woningcorporaties en beleggers.
Duurzaamheidsconfigurator

Duurzaamheidsconfigurator

De Duurzaamheidsconfigurator van Hercuton geeft al in de kavelstudiefase inzicht in de CO2-uitstoot (Paris Proof indicator), MPG-score en de kosten van het bouwwerk. Duurzaamheidskeuzes kunnen met deze innovatieve tool, op basis van harde data, voor voren worden gehaald.
Digitaal huis van de toekomst

Digitaal huis van de toekomst

Bouwlab R&Do heeft samen met partners, zoals De Bouwcampus, De Alliantie, KleurrijkWonen, Cazas en Trivire, een dynamische Community of Practice (Cop) opgebouwd waarin zij gezamenlijk streven naar het realiseren van een digital twin voor de woningbouwsector.
First time right

First time right

Wij hebben een gratis add-in ontwikkeld in Revit die BIM-modelleurs helpt om te voldoen aan het BIM-protocol in een project. Door controles al zo vroeg mogelijk in het proces uit te voeren kunnen modelleurs hun modellen 'First time right' opleveren.
Datastelsel Verduurzaming Utiliteit

Datastelsel Verduurzaming Utiliteit

Naar aanleiding van een afspraak uit het Klimaatakkoord hebben RVO en Platform Duurzame Huisvesting de handen ineengeslagen en een systeem neergezet dat datagedreven verduurzaming bevordert.
BIM-automatisering in brandbeveiligingsindustrie

BIM-automatisering in brandbeveiligingsindustrie

AF Systems (een fabrikant van passieve brandbeveiligingsproducten) ontwikkelde samen met Fixcenter en Nestoya een hoogtechnologische softwareoplossing waarmee hun producten automatisch in een BIM-model kunnen worden geplaatst.
Van BIM Ontwerpdata naar 3D beheer met Haagse Digital Twin

Van BIM Ontwerpdata naar 3D beheer met Haagse Digital Twin

Wat begonnen is als idee tussen verschillende afdelingen van het Ingenieursbureau van de Gemeente Den Haag om de asset-lifecycle te sluiten, is uitgegroeid tot een werkend product over diensten heen waarmee BIM-modellen direct gedeeld kunnen worden met beheerapplicaties en het 3D stadsmodel van Den Haag.
Programma Aanpak Wegtunnels Amsterdam: Piet Heintunnel

Programma Aanpak Wegtunnels Amsterdam: Piet Heintunnel

Samen met Gemeente Amsterdam, Infranea, Heijmans en Yunex Traffic heeft TEC (Tunnel Engineering Consultants) een digitale tweeling van de Piet Heintunnel ingezet als risicobeheersmaatregel ter waarborging van projectambities, kwaliteit en planning tijdens de renovatie.
Van ruwe RAW-data naar informatiehub

Van ruwe RAW-data naar informatiehub

STARC en CROW ontwikkelden samen een praktische analysetool die het mogelijk maakt om grote hoeveelheden complexe RAW-bestekken te analyseren. De tool bedient alle gebruikers in datagedreven werken: van assetmanagers en -specialisten tot kleinere gemeenten waar gebruikers verantwoording dragen voor meerdere domeinen tegelijk.
Carwash voor data

Een datagedreven Common Data Environment

PALLAS, Weaver, Croonwolterendros, CapGemini en ICHOS ontwikkelden een “carwash for data”-proces voor een Common Data Environment (CDE). Deze zorgt voor consistentie en integriteit van alle in de CDE multidisciplinair geïntegreerde data.
Monitoren baanstabiliteit IC Amsterdam-Berlijn

Monitoren baanstabiliteit IC Amsterdam-Berlijn

Vanaf december 2023 gaat er een nieuwe, zwaardere locomotief tussen Wierden en de Duitse grens op maximumsnelheid rijden. Vialis heeft in opdracht van ProRail een autonoom monitoringsysteem geïnstalleerd die continu de beweging van de spoorconstructie in alle richtingen meet.
Digital Twin voor Draaibrug Montfoort

Digital Twin voor Draaibrug Montfoort

Draaibrug Montfoort, onderdeel van project Kooymont, heeft een Digital Twin. Een dynamisch 3D model waarmee alle situaties gezamenlijk met de klant vooraf, tijdens en achteraf virtueel getest en inzichtelijk worden. De inzet van een Digital Twin in de ontwikkelfase is uniek.
Één database voor systeemvalidatie en -engineering

Één database voor systeemvalidatie en -engineering

BIM4Buildings, Cordeel Amsterdam, Briefbuilder en BIM-connected hebben samen de Eisensysteem Briefbuilder getransformeerd tot een systeem voor systeemengineering. Feitelijk betekent dit een overstap van een statische mappenstructuur naar een dynamische omgeving, waar de verbindingen en informatie onmiddellijk traceerbaar zijn en gecontroleerd kunnen worden om te verifiëren of deze overeenstemt met het model.
VBoptimum: Digital Twin

VBoptimum: Digital Twin

VB Optimum zet hun Digital Twin in om samen met haar partners gebouwen te verduurzamen. Het is een op data gebaseerde twin die zichzelf verrijkt en het gebouw met de tijd steeds beter leert kennen. Zo hebben ze bij het hoofdgebouw van Lely al 37% energie kunnen besparen.
Inspectie in het veld met BIM als bron

Inspectie in het veld met BIM als bron

Met behulp van haar AR inspectie app heeft Beecot heeft de inspectie uitgevoerd van een moeilijk toegankelijke leidingtunnel onder het ErasmusMC. Alle inspectiedata zijn aan de betreffende BIM-objecten gekoppeld. Ook de locatie en kijkrichting van de foto’s zijn opgeslagen, zodat elke foto kan worden geopend en bekeken in dezelfde context als in het BIM-model.
WEii: Werkelijke Energie intensiteit indicator

WEii: Werkelijke Energie intensiteit indicator

DGBC en TVVL hebben de Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii) ontwikkeld – de norm voor het sturen op het werkelijk energiegebruik van gebouwen. Binnen de WEii zijn grenswaarden opgesteld voor alle gebouwtypen om binnen het 1,5 graden CO2 budget te blijven. Einddoel: klasse Paris Proof.
Technologie voor bewust veilig werken

Technologie voor bewust veilig werken

BFM en Aan de Stegge hebben samen met Into the Source hun check-in processen gedigitaliseerd. Deze samenwerking heeft de basis gelegd voor het B-Aware platform voor Vastgoed en Bouwplaatsen waarmee toetredingen én meldingen van gevaarlijke situaties en (bijna) ongevallen kunnen worden geregistreerd. Deze data wordt vervolgens ingezet om de veiligheidsprotocollen aan te scherpen.
The BIM Usage Cards

The BIM Usage Cards

Witteveen+Bos heeft een 12-delige kaart-set ontwikkeld waarmee ze klanten en collega’s op een interactieve manier uitnodigt om gezamenlijk te bepalen welke onderdelen van het BIM-proces op een project worden toegepast.
Van Total Cost naar Total Impact met de Aedes TCOtool 2.0

Van Total Cost naar Total Impact met de Aedes TCOtool 2.0

Wereldstad heeft samen met Aedes, W/E adviseurs, vastgoedonderhoudsbedrijven Hagemans, Heko, Smits en een klankbordgroep van kennisdragers uit de gebouwde omgeving de Aedes TCOtool 2.0 ontwikkeld – een waardevol instrument voor strategisch assetmanagement en duurzaam vastgoedbeheer.

Inzendingen 2022

Datagedreven regelgeving in digital twin

Vergunningcheck

Stel je voor: je bent een projectontwikkelaar en je kan jouw nieuw te bouwen gebouw direct verbinden met de werkelijkheid van de digitale stad. Met één druk op de knop ziet een ontwikkelende en toetsende partij wat de toekomstige werkelijkheid doet met de omgeving.
Bim’men (Bouwwerk Informatie Management) is voor iedereen

BIM-opleidingsplan

Zolang de meerwaarde van digitale samenwerking niet wordt ervaren, wordt het nooit een succes. Digitalisering gaat niet alleen om het vastleggen van informatie, maar vooral om het kunnen werken met die digitale informatie. Bouwwerk Informatie Management is een middel waar collega’s in het werkveld van kunnen profiteren. En dat laten we iedereen ervaren met het Bim-opleidingsplan.

Data controle portal

Samen met TenneT en aannemer Qirion heeft BIM Connected een Informatie Leveringsspecificatie (ILS) opgesteld voor BIM-dataleveringen. Deze is in de praktijk getest en bijgewerkt.
IFC verrijken met deurenstaat gegevens

Deurenstaat in IFC

Een datagedreven oplossing voor een analoog probleem: gegevens over deur en toebehoren werden eerst uitgeschreven en gekopieerd. Nu wisselen we deze direct digitaal uit via IFC.
BIM in (concept)ontwikkeltraject

Minibim

Door de doelen van de project- en conceptontwikkelaars in het voortraject te analyseren en te vertalen naar toetsbare BIM-mijlpalen, kan het gebouwmodel eerder worden gebruikt.
Taakgerichte Werkinstructies met hulp van BIM

BIM op de Bouwplaats

Geen tekeningen meer, maar taakgerichte informatie, just-in-time, gericht op hogere kwaliteit en snelheid.
Wij willen 0 ongevallen op bouwplaatsen

VR-Veiligheid

Heijmans heeft VR-trainingen ontwikkeld voor veiliger werken op de bouwplaats.
Linked Data contracten opstellen

Linked Data contracten opstellen

Eisenbibliotheken zijn een eerste stap om van documentgebaseerd werken naar een datagedreven manier van werken te komen. Dit is de basis voor hoge digitale ambities zoals Digital Twin, AI, Predictive Maintenance. Semmtech maakt deze digitale ketensamenwerking mogelijk.
Van digitale ambacht tot productie

Van digitale ambacht tot productie

Dagelijks werken de ingenieurs van ABT aan theoretische uitdagingen. Door een klant zijn we uitgedaagd om een complex gevormd houten kunstwerk technisch te ontwerpen tot aan file-to-factory CNC-productie door Timmerfabriek Visser. Om meer te leren over deze digitale uitwisseling zijn we samen het experiment aangegaan in onze eigen achtertuin. En met succes!
Toekomstbestendig 3D bouwen

DUTO BIM-modellen

Duurzame Toegankelijkheidsciteria (DUTO) specifiek voor BIM-modellen vormen een concrete stap om digitale duurzaamheid van ruimtelijke data te borgen.

Online omgeving voor vastgoed­beheer

Samen met Avenue Real Estate BV hebben wij een online omgeving opgezet voor het beheer van al hun panden, aanvragen en zoekopdrachten.
DuraVermeer OpenSpace

Hybride Bouwen is de Toekomst!

OpenSpace is een online platform waarmee we een gebouw of bouwplaats continu op eenvoudige wijze 3D en virtueel in beeld hebben.

Technologie voor veiligere toekomst

Een slimme software tool geeft leveranciers via hun tablet of smartphone bij het binnengaan van een pand inzicht in de geldende veiligheidseisen.
3D Amsterdam-Utrecht

3D Amsterdam-Utrecht

Gemeentes Amsterdam en Utrecht ontwikkelen samen een online platform waarop je je eigen 3D-omgeving kan opbouwen en voorzien van eigen data en diverse functionaliteiten. Je hoeft geen expert te zijn om er mee te werken: de instap om met 3D en Digital Twins aan de gang te gaan is daardoor zeer laagdrempelig.
Samen digitaal

Samen digitaal

Door ideeën bijeen te brengen en te vertalen naar een gezamenlijke toepassing ontstaat er een standaard die breed inzetbaar is.
Een digitaal platform voor ketenpartners

Een digitaal platform voor ketenpartners

Nooit meer onduidelijkheid over de beschikbare informatie voor de eigenaar, installateur, paneelbouwer, onderhoudspartij en leverancier. Het digitaal platform van Schneider Electric voorkomt veel discussie over de meest recente versie van documentatie en bevordert de samenwerking in de keten.
2nd skin

Synchroniseren renovatieplanner app en kyp

2nd skin verduurzaamt bestaande woningen in Hoogvliet. Door slimme koppeling van applicaties blijven bewoners op de hoogte van de voortgang.
Gespecificeerd BIM

BIM-model verrijken met specificaties

CAD & Company brengt de wereld van modelleren en specificeren samen, door het verrijken van IFC met data uit BIM-modellen.
Deerns Smartbuilding

Gebouwen slimmer en duurzamer maken

Deerns heeft een product ontwikkeld om de slimheid van een gebouw in kaart te brengen, waarbij rekening wordt gehouden met alle aspecten van dat gebouw.
Schouwen in GIS

Geo-portaal asfaltonderhoud Epe

Asfalt schouwen is een stuk gemakkelijker geworden dankzij een geo-portaal dat op de iPad kan worden benaderd. Zo worden data locatiegebonden ingewonnen en weergegeven.
bGrid

Slimme gebouwen die voor jou werken

bGrid heeft de smart backbone geleverd voor een aantal gebouwen: Matrix One en NextDelft.

Digitale ondersteuning project bespaart tijd

De gemeente Rotterdam maakt voor buitenruimteprojecten gebruik van digitale ondersteuning bij de analyse van de bestaande omgeving. System engineer en modelleur kunnen zo over informatie uit 9 thema's beschikken.
Digitaal bouwen – Valley Amsterdam

Makkelijk instructies en fouten vastleggen

Met de app Ed Controls verloopt de communicatie op de bouwplaats tussen uitvoerder en onderaannemer soepel. De uitvoerder maakt een ticket aan; de onderaannemer ontvangt dit, voert het werk uit, en meldt het ticket af.
Slim eisen doorgeven

Van tekstuele naar digitale eis

Gemeente Rotterdam heeft samen met CROW een werkwijze ontwikkeld die zorgt voor het beter doorgeven van de eisen vanuit Assetmanagement, naar de voorbereiding van GWW-projecten.
Co-creatie loont!

Co-creatie loont!

Het succes van elk digitaliseringsinitiatief valt of staat met de mate waarin de functionaliteiten aansluiten op de werkwijzen van zoveel mogelijk partijen in de sector. Door proactief hulpvragen de wereld in te sturen en onze online presence te vergroten, zijn we binnen ons project in mei 2022 de grens van 120 (!) meedenkers gepasseerd. En als wij meer dan 100 mensen uit de gebouwde omgeving bij elkaar kunnen brengen voor een digitaliseringsproject, dan kun jij dat ook!
BAM Infra Regionaal

Digitaal meldsysteem rioolonderhoud

Door de inzet van een geo-portaal hebben onderhoudsploegen live inzicht in alle beschikbare informatie over het rioolstelsel.
Insmart platform voor monteurs

Insmart platform voor monteurs

Er is een enorm tekort aan monteurs. Met de digitale oplossing van Insmart kan een installatiebedrijf met zijn huidige team van monteurs tot twee keer zoveel klanten helpen. Dit levert een enorme efficiëntie op.
AI in onderhoud

Digitaliseren onderhoudstrategie Gooi & Omstreken

Brink heeft samen met woningcorporatie Het Gooi en Omstreken, Handzz en InspectieteamNL het onderhouds- en begrotingsproces voor woningen gedigitaliseerd. Woningen worden voortaan geïnventariseerd met beeldherkenning en AI.
SUPLA: versnelt digitalisering bouw

Digitale bouwketen

We hebben stakeholders en digitale tools verbonden, om het ontwikkel- en realisatietraject van betaalbare woningen te versnellen. Zo wordt het proces versneld met 50% reductie van de ontwikkeltijd.
Samenwerkingsplatform

Moeiteloos samenwerken volgens ISO19650

RHDHV heeft één gemeenschappelijk samenwerkingsplatform ingericht, waarop zij informatie, zowel geografisch als niet-geografisch op een gestructureerde toegankelijke manier verzamelen, beheersen en ontsluiten.
BIM landt in Den Haag

Eerste BIM-aanbesteding ibDH op de markt

Het Ingenieursbureau van de gemeente Den Haag heeft opdrachtgevers en eigen organisatie meegenomen in de aanbesteding van het project Piet Heinplein met een BIM-model.
UOB 2.0

UOB 2.0: voor iedereen

De installatiesector heeft sector-breed het initiatief genomen om UOB 1.0 door te ontwikkelen naar UOB 2.0. Het belangrijkste doel is om de installatie- en bouwsector digitaal met elkaar te verbinden en data-gedreven processen ook met bouwproducten mogelijk te maken. Met UOB 2.0 zorgen we ervoor dat iedere organisatie de transitie kan maken naar het gebruik van de UOB zonder in te leveren op de gebruikelijke methodiek van 3D modelleren.
BIM-configurator

BIM in = BIM out = procesbeheersing

Eindgebruikers nemen deel in het BIM-proces; voorheen werd de keten-samenwerking bij de verkoopfase doorbroken. Wij hebben de keten sluitend gemaakt door de koper het BIM-model direct te laten aansturen!
DEMO Consultants

BIM toegankelijk maken voor Europa

The Horizon2020 project BIM-SPEED aims to take 'BIM for renovation' to a deep renovation level for energy saving, and to accelerate the market uptake across the EU.
Laagdrempelige Digitale Participatie

Laagdrempelige Digitale Participatie

Smarticipatie is een expert op het gebied van digitale publieksparticipatie. Onze methode helpt opdrachtgever, opdrachtnemer én gebruiker van de leefomgeving door inzet van toegankelijke, visuele en locatiegebonden tools. Hierdoor worden betere plannen sneller gerealiseerd en tegen minder kosten.

Smart City, Small World

GloBLD is een online kennisplatform voor de ruimtelijke leefomgeving waarin GIS en BIM gecombineerd worden. Dit initiatief verleidt de bouw niet alleen tot integrale samenwerking in de bouwketen, maar ook met haar omgeving.
S1MONE Group

Je klantcontact goed geregeld

S1MONE is een communicatietool voor digitale klantenservice. Als je de melder van een serviceverzoek de juiste vragen stelt, bouw je een compleet digitaal dossier op waar alle betrokkenen profijt van hebben.
Accelerator - BAM

BIM met Augmented Reality opent werelden!

Hoe zet je BIM in op de bouwplaats zelf, zodat je daadwerkelijk ziet wat er gebouwd moet worden? Voor de realisatie van het Accelator-gebouw combineerde BAM hiervoor BIM 360 met Augmented Reality.
OMRT designplatform

Twinning the Future

Het integraal ontwerp-platform (De Hub) biedt het ontwerpteam een interactief dashboard om al overleggend tot een optimaal gebalanceerd en haalbaar ontwerp te komen.
IGO: jouw geodata-wizard!

IGO: jouw geodata-wizard!

ICTU en Kadaster hebben een slimme tool voor het combineren van geodata ontwikkeld. Met de integrale gebruiksoplossing (IGO) is vrijwel alle geodata makkelijk, integraal en in samenhang beschikbaar als fundament voor ruimtelijke keuzes voor de leefomgeving.
Datagedreven GWW-werk

Ontwerpdatagebruik in realisatie

De gemeente Rotterdam probeert met slimme data-uitwisseling met de ketenpartners ontwerpinformatie te benutten in de uitvoeringfase.
Volker-ES

Interactief materiaalpaspoort HS-station

Volker-ES werkt met de klant samen in een interactieve materialenpaspoort dashboard en gebruikt de inzichten om samen te komen tot meer duurzame en circulaire keuzes.
Het delen van kennis rond de ISO 19650

ISO 19650 Community | Samen BIM’men maakt iedereen sterker!

Door beter samen te werken en kennis te delen rond de ISO 19650 willen we bijdragen aan een versnelling van digitalisering in de gehele bouwbranche.
KEYless De Key

Nooit meer sleutels uitgeven of innemen

Voor de 2000 short stay studentenwoningen van Lieven de Key in Amsterdam zijn we vorig jaar gestart met het digitaliseren van de toegang. Iedere student kan zijn of haar kamer binnen met de mobiele telefoon.
Gezond door kunnen bouwen!

Bouwstofwijzer

Wat is de impact van bouwstof op de omgeving? Dat hebben we achterhaald via een proef, samen met opdrachtgevers, aannemers, slopers en burgers.