Bekijk de inzendingen

AI in onderhoud

AI in onderhoud

Brink heeft samen met woningcorporatie Het Gooi en Omstreken, Handzz en InspectieteamNL het onderhouds- en begrotingsproces voor woningen gedigitaliseerd. Woningen worden voortaan geïnventariseerd met beeldherkenning en AI.

Welk initiatief heb je genomen om digitaal samen te werken met jouw partner(s) in de gebouwde omgeving?

Brink heeft samen met woningcorporatie Het Gooi en Omstreken, Handzz en InspectieteamNL het onderhouds- en begrotingsproces voor woningen gedigitaliseerd. Woningen worden voortaan geïnventariseerd met beeldherkenning en AI. Het resultaat wordt eenvoudig ingelezen in onderhoudssoftware, waarna een geautomatiseerd afwegingskader slimme keuzes maakt voor onderhoud. Daarnaast worden woningen met slimme algoritmiek geclusterd op basis van type, buurt of bouwjaar. Met data-analyse kun je snel zien wat je hebt en beslissen over onderhoud. Alle data zijn 1-op-1 in te laden in het ERP-systeem, zodat onderhoud efficiënt gepland kan worden. Dankzij deze digitalisering heeft Het Gooi en Omstreken een solide basis voor haar MJOB’s.

Waarom is je initiatief een succes voor mens en organisatie? Wat levert het concreet op?

Dankzij de digitalisering van het woningbezit kunnen inspecties veel sneller worden gedaan. Inspecteurs kunnen zich daardoor richten op de conditiemetingen en de kwaliteitsborging. Het werk wordt zo leuker en gemakkelijker gemaakt. Door met algoritmes te werken, zijn er geen interpretatieverschillen meer tussen verschillende inspecteurs. Informatie is consistent en eenduidig. Daarnaast helpen digitale processen mensen in hun onderlinge communicatie. En met de slimme woningclustering kan de corporatie het onderhoud veel gerichter inzetten. Dit leidt tot veel lagere kosten en minder verspilling. Door digitale technieken te verbinden aan onze kennis en dit direct toe te passen, maken we precies wat nodig is.

Wat kunnen andere professionals uit de gebouwde omgeving van jouw verhaal leren?

Om met impact en succes te digitaliseren, is het belangrijk om klein te beginnen en dan verder uit te breiden. Ook met kleine stapjes maak je verschil. Wij begonnen met het digitaal inventariseren van de buitenkant van de woningen. Doordat je bepaalde dingen digitaliseert, komen er nieuwe ideeën op. We begonnen met daken en gevels en voegden daar later dakkapellen, zonnepanelen en uitbouwen aan toe. Zo ontwikkelden we verder en voegden meer waarde toe. Een andere succesfactor is het combineren van digitale techniek en domeinkennis op onderhoud. Als mensen met verschillende expertises samenwerken, inspireren ze elkaar en ontstaan waardevolle ideeën.

Waar ben je het meest trots op?

We zijn trots op onze samenwerking met Het Gooi en Omstreken. Het succesvol toepassen van nieuwe digitale technieken in de praktijk is een uitdaging. Doordat wij onze technische kennis van AI en onze domeinkennis van vastgoedonderhoud kunnen combineren, gebruiken we het beste uit twee werelden. We zijn er trots op dat deze combinatie in dit project zo goed is gelukt en dat we daarmee een dienst kunnen leveren die toegevoegde waarde biedt aan woningcorporatie Het Gooi en Omstreken. Door samen klein en tastbaar te beginnen en vervolgens op te schalen en te versnellen, hebben we mooie resultaten behaald.