Bekijk de inzendingen

Accelerator - BAM

Accelerator - BAM

Hoe zet je BIM in op de bouwplaats zelf, zodat je daadwerkelijk ziet wat er gebouwd moet worden? Voor de realisatie van het Accelator-gebouw combineerde BAM hiervoor BIM 360 met Augmented Reality.

Welk initiatief heb je genomen om digitaal samen te werken met jouw partner(s) in de gebouwde omgeving?

Tegenwoordig gebruikt het uitvoeringsteam op een bouwplaats vaak een BIM-model, maar dat komt vaak niet verder dan tot de deur van de bouwkeet. Hoe ga je een stap verder en maak je gebruik van BIM op de bouwplaats; hoe zie je daadwerkelijk wat er gebouwd moet worden? Die vraag werd gesteld door het BAM-uitvoeringsteam dat Accelerator realiseert: een nieuw, duurzaam multi-tenant gebouw in Utrecht. Voor het antwoord is BIM 360 gecombineerd met Augmented Reality (AR). Samen met leverancier GAMMA AR hebben wij de software en bruikbaarheid compleet afgestemd op de praktijkbehoefte.

Waarom is je initiatief een succes voor mens en organisatie? Wat levert het concreet op?

Alleen al het projecteren van het model levert veel toegevoegde waarde, doordat bijvoorbeeld een monteur/uitvoerder kan zien hoe bepaalde knooppunten bedacht zijn. Daarnaast gebruiken we dit model ook om te controleren wat er door een sparing moet komen en of deze op de juiste plek zit. En we verifiëren of objecten op de juiste positie zitten. Het is een succes wanneer de gebruikers dit zien als een procesverbetering, niet als een nieuwe tool. De sleutel tot succes hierin is training & ondersteuning. De technologie is vervolgens per direct inzetbaar en geeft antwoord op maatvoering en controlevragen tijdens de bouw.

Wat kunnen andere professionals uit de gebouwde omgeving van jouw verhaal leren?

De technologie is nu ver genoeg om daadwerkelijk toe te passen in het dagelijks werk. Er zijn nog wel inhoudelijke verbeterpunten (het uitlijnen kan bijvoorbeeld nauwkeuriger door uit te lijnen met verklikpunten vanaf het RD-stelsel i.p.v. wanden).  Daarbij is de techniek niet de grootste uitdaging, maar het menselijke aspect. Mensen zijn het niet gewend om met een (opgeladen) iPad de bouw op te lopen om object en sparingscontrole te doen. Ook moeten de gebruikers goed getraind en ondersteund worden om te zorgen dat dit succesvol wordt geïmplementeerd.

Waar ben je het meest trots op?

Onze mensen! BAM richt zich op de toekomst en het continu verbeteren van zichzelf.  De monteurs/uitvoerders gaan naar buiten met hun iPad. Eenmaal buiten zetten ze de app aan, selecteren hun model om mee uit te lijnen en lijnen ze uit met een wand vanuit het model. Het virtuele beeld kun je transparant maken en over het werkelijke beeld heen leggen, hierdoor wordt de virtuele en de werkelijke wereld gecombineerd.  Het gebruik en de meerwaarde van AR hebben zij aangetoond door er dagelijks mee te werken. Verbetering van onze huidige manier van werken komt letterlijk uit hun handen.