Schrijf je in
Bekijk de inzendingen!

3D Amsterdam-Utrecht

3D Amsterdam-Utrecht

Gemeentes Amsterdam en Utrecht ontwikkelen samen een online platform waarop je je eigen 3D-omgeving kan opbouwen en voorzien van eigen data en diverse functionaliteiten. Je hoeft geen expert te zijn om er mee te werken: de instap om met 3D en Digital Twins aan de gang te gaan is daardoor zeer laagdrempelig.

Welk initiatief heb je genomen om digitaal samen te werken met jouw partner(s) in de gebouwde omgeving?

Digitaal samenwerken doe je vooral samen! Daarom ontwikkelen gemeente Amsterdam en Utrecht gezamenlijk een online platform waarop je je eigen 3D-omgeving kan opbouwen en voorzien van eigen data en diverse functionaliteiten. Want waarom zouden we steeds opnieuw het wiel uitvinden? Een zonnepanelen-zichtbaarheidsanalyse op monumentale panden is een gemeenschappelijke vraag die in elke gemeente relevant is. De bouwfasering van een project bekijken willen we ook bij verschillende stakeholders. Door deze overlap in wensen bij de overheid én bij commerciële partijen of burgers te bundelen, hoeven we maar één keer een functionele oplossing te ontwikkelen die iedereen kan gebruiken. Efficiënt toch!?!

Waarom is je initiatief een succes voor mens en organisatie? Wat levert het concreet op?

Onze code is opensource en o.b.v. landsdekkende open datasets opgebouwd waardoor het overal in Nederland kan worden ingezet. Binnen de game engine Unity bieden we een toegankelijk basis voor digitale samenwerking alsmede een set functionaliteiten die je vrij kunt inzetten. Grootste voordeel is dat je geen expert hoeft te zijn om er mee te werken: de instap om met 3D en Digital Twins aan de gang te gaan is zeer laagdrempelig. Wel al een stapje verder? Dan kun je zelf nieuwe functionaliteiten aandragen waardoor anderen ook weer profiteren. Zo maximaliseren we inzet van kennis en kunde uit de hele bouwsector!

Wat kunnen andere professionals uit de gebouwde omgeving van jouw verhaal leren?

Sta open om kennis, kunde én tools te delen! De experts die van deze technieken echt verstand hebben zijn schaars, terwijl we allemaal op de eerste rang willen zitten bij het toepassen ervan. Juist doordat we in deze ontwikkeling heel pragmatisch samenwerken, benutten we die beperkte beschikbaarheid en bundelen we onze krachten met één gemeenschappelijk doel: het (door)groeien naar een gemeenschappelijk 3D platform voor en door iedereen. Dus de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven gezamenlijk. Juist door deze mix worden we samen sterker, begrijpen we elkaar beter en werken we een stuk effectiever (en leuker!) samen.

Waar ben je het meest trots op?

Pragmatisme en nuchterheid. We zijn deze ontwikkeling gestart vanuit de inhoud en hebben ons in eerste instantie niet beziggehouden met organisatorische vraagstukken, financiële compensaties of al te veel managementzaken. Gelukkig kregen we daarvoor de ruimte vanuit de organisatie. En het werkt! Vanuit onze gedeelde visie en met dezelfde uitgangspunten zijn we echt één team waarbij het soms geven, soms nemen is maar altijd fair en in vertrouwen. En dat levert naast een prachtig product ook een heel fijn projectteam op!